Pustili se do toho před pěti roky: Bylo léto 2010 a dva mladí hradečtí podnikatelé Jiří Stejskal a Lukáš Koudelka se rozhodli založit Salón čokolády – Jordi’s chocolate. O dva roky později si otevřeli malou manufakturu na výrobu čokolády od kakaového bobu po tabulku. Neměli před sebou snadnou cestu, ale dnes slaví úspěchy. Se svými čokoládami získali na jaře jsme ocenění na prestižní mezinárodní soutěži.

“Od konce první republiky jsme první, kdo se o něco takového pokouší. V meziválečných letech byla naše země téměř velmocí čokolády. Proudilo sem okolo 12 tisíc tun kakaových bobů ročně. Podařilo se nám tak alespoň trochu vrátit čas čokolády; díky tomu můžeme nabízet čokoládu vytvořenou s láskou a péčí v Čechách, v samém středu Evropy,” říkají dnes.

Z nabídky Jordi's. Foto: facebookové stránky společnosti

Z nabídky Jordi’s. Foto: facebookové stránky společnosti

Původní plán byl do Česka přivážet kvalitní čokoládu od malých výrobců, která se tu takřka neprodávala.

“Jsme původně z oboru gastronomie a z toho byznysu jsme se chtěli trhnout, začít dělat na svém. Zároveň jsme hledali něco, co by se týkalo chutí a co by nás bavilo. Shodli jsme se na čokoládě, jelikož té se tady nikdo na úrovni nevěnoval. Začali jsme sledovat, co se ve světě s čokoládou děje, a přemýšleli jak začít,” popsal začátky v hradecké příloze Mf Dnes Stejskal. “Dva roky jsme jen prodávali čokoládu od malých zahraničích výrobců, kteří pro nás byli zajímaví. Díky tomu jsme se dostali k pravé čokoládě, kterou jsme do té doby neochutnali ani my, bylo to něco úplně jiného. Chtěli jsme lidem nabídnout a ukázat jiný čokoládový svět. Dost nás to chytlo.”

V Jordi’s Chocolate si čokoládu začali vařit v roce 2012. Nastudovali dostupné prameny, zapojili chuťové buňky, zapnuli mozky a dál se učili pokusem a omylem. “Začali jsme s kakaem z Ekvádoru a propracovali se postupně k nejvybranějším bobům z mnoha dalších zemí. Naším cílem je vyrábět nejlepší čokoládu na světě a chodit s chutí do práce,” píší podnikatelé na svých webových stránkách.

Nejprve bylo nutné najít dodavatele kakaových bobů. “Nefunguje to tak, že zavoláme a někdo nám vše doveze až do domu, i kontakty jsou výsledkem naší pětileté práce. Většinou udržujeme kontakt přímo s konkrétním pěstitelem,” řekl ve zmiňovaném rozhovoru Stejskal.

Z nabídky Jordi's. Foto: facebookové stránky společnosti

Z nabídky Jordi’s. Foto: facebookové stránky společnosti

Jordi’s Chocolate dnes dováží boby z Madagaskaru, Hondurasu, Vietnamu, Kolumbie, Venezuely a chystá se Nikaragua. “Máme pět šest druhů, různě je střídáme a točíme. Třeba Venezuela nám teď vypadla, protože tam kvůli tamější vládě mají problém s dopravou,” popsal úskalí podniku v Mf Dnes.

Boby si pak v manufaktuře zpracovávají sami. Nakoupili potřebné vybavení na pražení kakaových bobů. Potom se plody drtí, odšlupkovávají, rozmělňují v kamenném mlýnu.

“Další mašina je vyhladí do úplné jemnosti, při které jazyk ani nepozná, že tam nějaké částečky jsou. V mlýnech je meleme den až tři, vždycky záleží, jakou čokoládu chceme vyrobit. Podle druhu do mlýnů přidáváme sušené mléko a cukr. Potom se musí čokoláda rozpustit a zase zchladit na určitý stupeň, při kterém se uzamknou krystaly kakaového másla, aby vše drželo pohromadě, aby měla lesklost a potřebnou chuť,” popsal Stejskal v královéhradecké příloze deníku.

Ocení zákazníci, podobně jako porota odborné soutěže, unikátní chuť?

“Češi nejsou národ úplných ignorantů, ocenit ji umí, jen jsou hrozně konzervativní. Je zkrátka cítit, že jsme postkomunistický stát, stále se to odráží na našich návycích a také na mladší generaci. Každý den natrefíme na nějakou potravinovou náhražku, kterou konzumujeme, a přitom nemusíme. Dnes už máme daleko víc možností a můžeme jíst kvalitnější potraviny. Problém je, že lidé náhražkám stále věří, proto považují za nejlepší náš český rum či rumové pralinky,” připouští Stejskal.

Sdílet článekTweet about this on TwitterShare on Facebook
Předchozí článek

Zaměstnanecká pojišťovna ŠKODA oceněna jako „Zdravotní pojišťovna roku 2015“

Následující článek

Restaurace s hendikepovanými zaměstnanci dodává jídlo i pro Smetanovu Litomyšl

Simona Holecová

Simona Holecová