Vybočují z řady, neuznávají nesmyslné konvence a nemíní se přizpůsobit něčemu, co se vymyká jejich přesvědčení. Taková je i Adéla Illy z Karviné. Hornickému městu, kde se odjakživa jedl bůček nebo vepřová se zelím a knedlíky, nabízí veganské občerstvení. A nový životní styl.

Adéla Illy z Karviné se sice jmenuje jako známá značka italské kávy, ale nemá s ní nic společného. Snad jen to, že ve svém hipsterském podniku také nabízí výběrovou kávu. Specialitou je ale pro hornické město bohatá nabídka veganského a vegetariánského občerstvení, v tomto městě unikátní.

Adéla Illy připravuje ve svém podniku na karvinském náměstí kávu. Foto: bistro Fair

Adéla Illy připravuje ve svém podniku na karvinském náměstí kávu. Foto: bistro Fair

Svůj podnik původně otevřela v místě, od kterého ji mnozí zrazovali, protože tam prý – jak se říká na Karvinsku – „zdechl pes“. Mnozí si klepali na čelo a říkali, že se zbláznila. Kdo zná hornické Karvinsko v Moravskoslezském kraji, dobře ví, že zdejší obyvatelé se dlouhodobě potýkají s jednou z nejvyšších nezaměstnaností v Česku, takže nápad mladé ženy byl velkým rizikem a skokem do neznáma.

„Kdo by jedl zeleninu a nějaké ‘cizrnové blemzy’, to si raději koupím půl kila točeného,“ hodnotili její nápad tehdy mnozí místní. Ale Adéla Illy měla o své budoucnosti jasnou vizi.

Z mateřské rovnýma nohama do podnikání

Devětadvacetiletá žena, která vystudovala češtinu na Filozofické fakultě Ostravské univerzity a češtinu a marketingovou komunikaci na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně, se nebojí říkat své názory nahlas. V tom je odlišná od mnoha svých vrstevníků.

„Ty dva roky, kdy jsem byla na mateřské dovolené, vnímám jako nejtěžší okamžiky mého života. Dalo mi pořádně zabrat ztotožnit se s rolí matky, s rodinným životem, se dny a hodinami, kdy jsem byla sama s dítětem v bytě a netrpělivě čekala, až se vrátí muž večer z práce, abych aspoň na chvíli nebyla sama,“ přiznává Adéla.

Celý příběh Adély Illy si můžete přečíst v sesterském magazínu MY89 – zde »
Když v pětadvaceti letech neplánovaně otěhotněla a přivedla na svět syna, ze dne na den se ocitla v úplně jiné realitě, než jakou si pro sebe představovala.

Jednoho rána se probudila, poslechla si oblíbeného Debussyho, jehož hudba je pro ni symbolem naděje, a rozhodla se, že otevře bistro-café. „Adélka má dar komunikace. Nad některými věcmi tolik nepřemýšlí, prostě je udělá. Když začala podnikat, chtěla, aby se u nás lidé cítili dobře. Umí lidi přesvědčit, že to, co dělá, dělá poctivě a upřímně,“ říká o své ženě Patrik Illy.

Za měsíc a půl, v červnu 2014, už otevírala Fair Coffee & food – hipsterský podnik s výběrovou kávou a zdravým občerstvením. A letos se už stěhovala do mnohem reprezentativnějších prostor přímo na karvinském náměstí.

„Bez jakéhokoliv předchozího uvažování jsem jasně věděla, co chci. Věděla jsem, že kavárna musí být v Karviné, a to na náměstí nebo v jeho blízkosti. Věděla jsem přesně, jaký sortiment chci lidem nabídnout, jak bude prostředí vypadat, na jaké lidi budu cílit,“ vypráví žena, která se hned další den vydala hledat vhodné prostory.

Spolupracujeme s poctivými zemědělci v okolí

„Ve všech směrem jsme byli průkopničtí, ve městě žádný podobný podnik není. Naše jídlo je z velké většiny přirozeně bezlepkové, vaříme vegansky, vegetariánsky, ale přivážíme do Karviné i bio krůtí a hovězí maso z farem. Spolupracujeme také s lokálními zemědělci, velmi rádi podporujeme všechny šikovné a poctivé lidi v našem okolí,“ vysvětluje filozofii svého podnikání.

Bistro Fair nenabízí jen jídlo bez chemických přísad. „Nepoužíváme mikrovlnku a dbáme také na správnou energii jídla. Důležité je, že vaříme s láskou a v našem týmu vládne pozitivní energie, kterou předáváme dál našim zákazníkům.”

Adéla si jde prostě za svým snem a daří se jí to možná i proto, že je ve znamení blíženců. Ráda zdůrazňuje, že má ascendent ve lvu a v čínském horoskopu je tygr. Proto asi ta odvaha, vůle, odhodlanost, snaha se vymanit, upozornit na sebe, stále se učit novým věcem.

„Jsem bytost, která neustále hledá, ať už to jsou spřízněné duše, nové možnosti sebevyjádření a růstu, nová místa nebo nové zážitky,“ vypráví Adéla.

I ona zažila chvíle, kdy by se raději neviděla. „Celý rok podnikání byl obrovskou školou života, kdy jsem si opravdu sáhla na své dno. Už bych některé pocity nechtěla zažít a opakovat, na druhé straně mě to ale velmi posílilo,“ přiznává s tím, že nebýt jejího muže Patrika, který ji celou dobu podporoval, a to i finančně, neví, jestli by rozjezd svého podnikání ustála.

Sdílet článekTweet about this on TwitterShare on Facebook
Předchozí článek

Společnost Lovochemie uspěla v prvním ročníku Ceny Ústeckého kraje za společenskou odpovědnost

Následující článek

ČEZ Distribuce pomohla dovybavit pracoviště preventivní kardiologie IKEM

Stypková Marie

Stypková Marie

Novinařině se věnuje dvacet let. Začínala v regionálních denících.
Mezi její největší úspěchy patří vítězství v novinářské soutěži vydavatelství VLP Ombudsman čtenářů za sérií článků o nejmladších bezdomovcích. Jako vedoucí redaktorka pracovala také v týdeníku Sedmička nebo 5 plus2.