Pokud navštívíte rodinnou pekárnu MPM pekařství v Lomnici nad Lužnicí, kromě voňavého pečiva tu narazíte i na množství cen, které pekařství získalo. Třeba ocenění Chutná hezky Jihočesky za chlebánek. Nebo třeba cenu za podmáslový chléb. Obhájili ocenění “regionální potravina” za chléb. A drží též certifikát projektu Ekologického zemědělství, podle kterého pekárna splňuje všechny podmínky coby výrobce bio potravin.

Momentka z MPM pekařství z Lomnice nad Lužnicí. Foto: pekarstvi-mpm.cz

Momentka z MPM pekařství z Lomnice nad Lužnicí. Foto: pekarstvi-mpm.cz

Příběh rodinného podniku Baštýřových se začal psát před třiadvaceti lety, kdy se Miroslav Baštýř rozhodl, že je čas na změnu. Do té doby se živil jako právník, pak vyměnil kancelář za pekárnu.

“Když můj tchán pekárnu v roce 1992 zakládal, poprosil pekaře z Lomnice nad Lužnicí o pomoc. Ten byl tak moc hodný, že mu dal recepturu na chleba z roku 1890,” popsala v Mf Dnes manželka současného majitele Kamila Baštýřová. “Pan pekař bohužel neměl žádného nástupce, který by po něm práci převzal, takže nám pomohl pekárnu rozjet a ukázal nám, jak se co dělá.”

Firmu nyní vede syn Miroslava Byštýře Marek. Ale o chod firmy se stará celá rodina – od švagra přes synovce nebo manžela a dětí Kamily Baštýřové. “Děti například jezdí na farmářské trhy. Můj manžel obstarává pekárny a švagr zajišťuje rozvoz,” řekla deníku manželka majitele.

Pekařství má zatím osm poboček – Lomnice nad Lužnicí, České Budějovice, Jindřichův Hradec a v Třeboni. V budoucnu mají v plánu otevřít jednu pobočku v centru krajského města.

Podnik si zakládá na tom, že jeho výrobky neobsahují barviva, zlepšovací látky nebo podobnou chemii. Zároveň všechny suroviny pocházejí ve většině případů z jihočeských podniků.

Nejnověji se MPM pekařství představilo na nedávném veletrhu Země živitelka, návštěvníci mohli ochutnat novinku pekárny, jíž je středomořský chléb. “Jde o lehké pečivo, které lidé znají z Chorvatska, Itálie nebo Řecka. Středomořský chléb není z kvasu, ale z pšeničné mouky. Ital se totiž nemůže nacpat pořádným českým chlebem,” říká s úsměvem Baštýřová. Nový druh pečiva si podle ní na trhu pomalu získává své místo a lidé si ho začínají stále více kupovat.

Sdílet článekTweet about this on TwitterShare on Facebook
Předchozí článek

Bývalý šéf pražské ZOO chystá obří zábavní park

Následující článek

Hyundai rozdá technickým školám osobní auta

Daniel Severa

Daniel Severa